S korica:
U ovom sveobuhvatnom pregledu sociologije hrane i prehrane autori objašnjavaju zbog čega se ova tema pojavila kao značajno područje socioloških istraživanja.
Crpeći iz interdisciplinarnih izvora, autori istražuju empirijska pitanja koja proizlaze iz odnosa hrane prema nejednakosti, neimaštini, do umiranja od gladi. Autori u ovoj knjizi tretiraju hranu i kao širu teorijsku temu (hrana kao kulturalni simbol i fundamentalna pitanja njenog konzumiranja).
Teme istraživanja uključuju:
- povezanost između hrane, prehrane i zdravlja
- porast poremećaja prehrane u suvremenim društvima
- nejednakost u konzumiranju prema društvenoj klasi, spolu, dobi i nacionalnoj pripadnosti
- odnos hrane prema definiciji osobnih i javnih sfera
- kulinarske kulture promatrane iz povijesne i antropološke perspektive
- utjecaj kolonijalizma i migracija na prehranu
- promjene u tehnologijama proizvodnje hrane i njihov utjecaj na društvo
Ova knjiga predstavlja temeljno gradivo za sve one koji žele shvatiti ulogu hrane u suvremenom svijetu. Osobito će biti zanimljiva studentima sociologije i antropologije kulture i konzumiranja kao i onima koji se bave proučavanjem hrane i načina prehrane.