S korica:
Ova je knjiga jedan praktični priručnik koji može potaknuti svakoga da izradi vrlo kvalitetna pića za sebe i svoje prijatelje. Ona je zapravo nastavak prve knjige pod naslovom Domaće rakije i likeri”, izašle 2013. godine u izdanju naše kuće. Zbog ogromnog zanimanja za tu knjigu izdavač je odlučio izdati i ovu knjigu, u nadi da će tako zadovoljiti potrebu zahtjevnijih pojedinaca željnih proširiti znanje o izradi vrlo složenih i ukusnih pića od raznih vrsta ljekovitih biljaka i voćaka.
U ovoj se knjizi opisuje tehnologija pripreme oko deset voćnih rakija i stotinu novih vrsta biljnih rakija. U četvrtom dijelu ove knjige opisane su biljke i voćke koje se koriste za izradu pića. Ovaj dio knjige namijenjen je upoznavanju ljekovitih i drugih svojstava tih biljaka i voćaka. Sadržaj toga dijela knjige omogućuje njihovo lakše sakupljanje, pripremanje i uporabu pri izradi raznih pića. O svakoj biljci ili voćki prikazani su sljedeći sadržaji: fotografija, uobičajeni hrvatski i latinski naziv, te nekoliko hrvatskih naziva koji se za tu biljku koriste u raznim krajevima; iza latinskog naziva nalaze se simboli koji označavaju da je biljka: ljekovita; za prehranu ili začin; medonosna; zaštićena, strogo zaštićena ili otrovna; potom slijedi slika biljke, opis biljke (izgled stabljike, lista, cvijeta, ploda, stanište i dr.); uzgoj; razmnožavanje (iz sjemena, iz reznica, dijeljenjem i dr.); berba; sušenje i čuvanje, ljekovita svojstva biljke i dr. Na kraju knjige je sveobuhvatan pojmovnik koji se odnosi na objašnjenje pojmova iz četvrtog dijela knjige. Tu je navedena i literatura korištena pri iz-radi ovoga dijela knjige.



