S ovitka:
Gljive su neiscrpan izvor ukusne, zdrave i često besplatne hrane, omiljena poslastica u kuhinji i na trpezama sladokusaca. Naravno, s njima moramo naučiti pravilno postupati, a u tome će nam pomoći ovaj zanimljivi kulinarski priručnik u kojemu se, pored brojnih raznovrsnih recepata, mogu naći i praktične upute o sakupljanju gljiva.
Naučit ćete kako gurmanski pripremati predjela i juhe od ovih izuzetnih darova prirode, kako ih “ukomponirati” u gotovo sve vrste jela s mesom, mesnim prerađevinama, iznutricama i divljači pa i s ribama. Posebna poglavlja govore o pripremanju gljiva uz ražnjiće, ćevapćiće, mućkalice, uz mliječne proizvode, s tjesteninama, rižom i povrćem, a posebno su zanimljivi “lonci” od gljiva ragui, gulaši, paprikaši itd. Na kraju, naravno, dolazi desert: kolači i torte s gljivama.
Po svom sastavu ova se hranjiva namirnica nalazi negdje između mesa i povrća, bogata je mineralima i vitaminima te organskim kiselinama i bjelančevinama, ali je i niskokalorična, što joj povećava kulinarsku vrijednost.
Gljive možemo sami ubrati u prirodi (gljivarstvo je postalo pravi pokret, što dokazuje i velik broj članova gljivarskih društava), umjetno ih uzgajati, što se višestruko isplati, a sve veća je i njihova ponuda u trgovinama. Ovaj detaljno obrađeni kulinarski priručnih postat će nerazdvojan savjetnik svih sladokusaca – ljubitelja gljiva, ali i ugostitelja koji će moći proširiti asortiman svojih jela i uvelike obogatiti ponudu.