Iz knjige:
Konzerviranje namirnica zamrzavanjem uspješno se primjenjuje već nekoliko desetljeća.
Ovaj način nije prihvatila samo prehrambena industrija, nego se brzo afirmirao u gotovo svim gradskim i seoskim domaćinstvima.
U Jugoslaviji je potrošnja smrznute hrane još relativno mala, ali prodaje se sve više zamrzivača i potrošnja iz dana u dan raste.
Međutim, u tehnički razvijenijim zemljama, potrošnja smrznute hrane na vrlo je visokoj razini.
Što je zamrzavanje? Zamrzavanje je konzerviranje namirnica hladnoćom na duže vremensko razdoblje kojim se zaustavlja biokemijska razgradnja namirnica.
Takvim načinom konzerviranja namirnice i jela zadržavaju osobine svježih namirnica. Njihova gotovo potpuna biološka vrijednost i organoleptička svojstva ostaju nepromijenjena i sačuvana do trenutka potrošnje.
Da bi se postigla što bolja kvaliteta smrznutih namirnica ili jela zamrzavanje se treba obaviti u što kraćem roku. Naprotiv, polaganim zamrzavanjem stanične tekućine u namirnicama stvaraju velike kristale leda koji razaraju strukturu stanica, pa se zbog toga pri odmrzavanju gubi mnogo tekućine i mijenja struktura namirnica ili jela.
S obzirom da smo danas suočeni s nizom opasnosti od zagađivanja hrane, sve se više javlja potreba za onom hranom u kojoj nema umjetnih dodataka ili kemijskih konzervansa. Hrana konzervirana zamrzavanjem sve je više aktualna, jer je najsličnija svježoj hrani. Zamrzavanje hrane ne treba smatrati modom koja je stigla iz tehnički razvijenijih zemalja, nego je treba shvatiti kao potrebu i pomoć da što bolje iskoristimo vrijeme i novac, te važne činioce u životu svake obitelji. Pomoću zamrzavanja moći ćete u cijelosti iskoristiti vaše kulinarsko umijeće i uspješno primijeniti novi kulinarski moto: »Pripremite danas, jedite sutra«.